3.1-Maquinari: La CPU

Per la seva banda, el maquinari es divideix en diferents apartats:


  1. La CPU (Central Process Unit, o Unitat Central de Procés)
  2. Les UNITATS D’EMMAGATZEMATGE
  3. Els PERIFÈRICS
  4. Els PORTS




1- La CPU
Parlem primer de la CPU. Aquest component, anomenat també “la torre” o “la unitat central”, és la seva part principal, ja que conté en el seu interior els elements més importants de l’ordinador.
Mireu detingudament el següent vídeo, fent especial atenció a la part que parla dels elements interiors de la CPU (també parla de perifèrics, de ports, etc... però aquests elements ja els tractarem més endavant).







Un cop vist el vídeo, farem un repàs dels elements de la CPU, que són:



  • La placa base, o placa mare (motherboard): És el suport on es connecten la resta d'elements de l'ordinador. A la placa base hi trobem els "busos" que són les connexions que transporten la informació d'un element a un altre.


  • El processador: És el "cervell" de l'ordinador, el lloc on les dades es transformen en resultats. Hi ha de molts tipus i molts fabricants, tot i que el més coneguts són els  INTEL i els AMD. De la marca INTEL, trobem actualment els processadors tipus i3, i5, i7 i i9 (ordenats de menys a més potent). Quant més potent és un processador, més ràpid processa les dades. Un processadors també es distingeix per la seva generació (actualment ens trobem a la generació 13). Normalment, un processador Intel s'identifica amb el tipus de processador i un número de 4 xifres. La primera xifra (o les dos primeres, si és de la 10a generació o següents) ens diu la generació del processador. Per exemple, un processador Intel i5-7200 és de tipus i5 i de la 7a generació. Un processador Intel i7-10200 és del tipus i7 i és de la 10a generació.




  • La memòria RAM: El processador, per realitzar càlculs, necessita emmagatzemar temporalment les dades i resultats. En un ordinador, aquestes dades s'emmagatzemen a la memòria RAM (Random Access Memory). És on s'emmagatzemen TEMPORALMENT el sistema operatiu i els programes que es tenen funcionant a l'ordinador. És una memòria VOLÀTIL, és a dir, quan s'apaga l'ordinador la memòria RAM perd tota la informació emmagatzemada. Està connectada directament a la placa base. Actualment, els ordinadors venen amb una memòria RAM de 4 a 32 Gigabytes (més tard parlarem d'aquestes unitats). Un altre tipus de memòria RAM és l'anomenada VRAM, que s'encarrega d'emmagatzemar temporalment les dades d'imatge d'una targeta de vídeo per a que les puguem veure al monitor.





  • La memòria ROM: És una memòria només de lectura (Read Only Memory) que serveix per efectuar les operacions d'engegament de l'ordinador. En un PC, d'aquestes operacions d'engegament s'encarrega un programa anomenat BIOS, que és desat a la memòria ROM.


  • Els “slots” i les targes (d’àudio, de vídeo i de xarxa): Els "slots" o ranures d'expansió estan situades a la placa base, i serveixen per connectar les targes i també la memòria RAM. Normalment, en un ordinador trobem 3 tipus de targes: la d'àudio (que ens permet escoltar i introduir sons a l'ordinador), la de vídeo (que ens permet visualitzar les dades al monitor) i la de xarxa (que ens permet connectar l'ordinador a internet o amb altres ordinadors en xarxa). En els ordinadors més senzills i econòmics, aquestes targetes venen soldades directament a la placa base (sense "slots"), i no es poden canviar.


  • La font d’alimentació: Abasteix d'energia elèctrica l'ordinador (un transformador que passa dels 220 V de la xarxa elèctrica als 12 V de funcionament de l'ordinador).


  • Ventiladors: En alguns punts de l'ordinador (sobretot el processador) es genera molta calor. Els ventiladors dissipen aquesta calor. Normalment, hi trobem un sobre el processador i un altre a la font d'alimentació, que creen un corrent que refrigera tota la CPU.



PER SABER-NE MÉS: Feu un cop d’ull a aquest ENLLAÇ, que ens parla dels factors que determinen la velocitat d’un processador.