4-Programari

Un cop ja ens vist els elements bàsics del Maquinari d'un ordinador, passem a parlar del PROGRAMARI.


El PROGRAMARI (en anglès, software) és la part LÒGICA de l'ordinador (en contraposició al maquinari -hardware en anglès- que n'és la part física). En definitiva, és el conjunt de PROGRAMES que podem utilitzar a l'ordinador.

Però, què és un PROGRAMA? Doncs un conjunt d'instruccions i procediments que transformen la informació perquè pugui ser utilitzada per l'ordinador i que la transformen altre cop en dades útils per a l'usuari.

Per exemple, un processador de textos (un programa), transforma la informació que introduïm (cadascuna de les lletres i símbols teclejats en un ordinador) en una informació útil per a l'usuari (un document imprès, per exemple).

En la següent presentació es resumeixen les diferents categories i tipus de programari:




Programari from Jordi Gómez Masdeu


Llicències de programari

Un programa és un bé intel·lectual; és a dir, és un producte creat amb l'esforç i imaginació d'una (o vàries) persones. Com a autors tenen el dret de decidir quines són les condicions d'utilització del seu programa. Aquestes condicions serien la LLICÈNCIA del programa.

De llicències hi ha de molts tipus, però es poden resumir en aquestes 4 grans categories:

1- LLICÈNCIES GPL (General Public License, Llicència pública general)


Bàsicament, és l'anomenat PROGRAMARI LLIURE (free software). Això vol dir que, una vegada tenim el programa lliure a les nostres mans (normalment són programes gratuïts que es descarreguen directament d'internet), podem fer-ne l'ús que vulguem, podem modificar-lo (ja que conté el CODI FONT, és a dir, les instruccions realitzades en el llenguatge de programació accessibles per a ser modificades), poden fer les còpies que vulguem de la versió modificada i distribuir-les lliurement. La condició que imposen les llicències GPL és que les versions modificades d'un programa també han de ser de llicència GPL (aquesta condició s'anomena copyleft). 

El següent vídeo ens parla sobre programari lliure de forma molt entenedora.





2- LLICÈNCIES PRIVATIVES


Són llicències de CODI TANCAT, és a dir, l'usuari no té accés al codi font, per la qual cosa no pot modificar el programa. Tampoc pot fer còpies (excepte 1 còpia de seguretat per a ús propi), ni redistribuir-lo. Qualsevol violació d'aquestes normes fa incorre l'usuari en la PIRATERIA INFORMÀTICA. No solen ser programes gratuïts.


3- LLICÈNCIES FREEWARE

Són programes gratuïts i es pot utilitzar de forma indefinida, però no inclouen el Codi font, per la qual cosa no poden ser modificats. Ull! no confondre el concepte freeware (en aquest cas, free vol dir gratuït), de free software (programari lliure, les llicències de l'apartat 1).


4- LLICÈNCIES SHAREWARE


S'utilitzen bàsicament per a que els usuaris provin el programari. El programa és gratuït, però limitat en el temps o en les seves funcions. No inclouen el codi font.