3.4-Maquinari: Els Ports

Ja hem fet un cop d'ull a l'ordinador per dins i hem observat que -al voltant del "cor" de l'ordinador, la CPU- trobem una bona quantitat de perifèrics que ens permeten introduir i/o obtenir informació de la CPU.

Però per a que aquests perifèrics es comuniquin amb la CPU, necessiten fer-ho a través d'una sèrie de connexions. Aquestes connexions o vies d'entrada i sortida és el que anomenem ELS PORTS.

En un ordinador de sobretaula, els ports acostumen a trobar-se en la part posterior de la CPU, tal com mostra aquesta imatge (Atenció: la disposició dels ports varia segons el model d'ordinador i de placa mare, i no tots els models d'ordinador tenen tots els tipus de ports).

1) Connexió al corrent elèctric (tot i que no es considera un port, ja que no connecta la CPU amb un perifèric)c1_16
2) Port PS/2 del teclat (color lila)
3) Port PS/2 del ratolí (color verd)
4) i 12) Ports USB
5) Port Firewire
6) Ports sèrie (color blau-verdós)
7) Port paral·lel (color fúcsia)
8 ) Port del monitor (color blau)
9) Connexions de so. Entrada (blau cel), sortida (verd clar) i micròfon (rosa).
10) Port de xarxa
11) Port de connexió telefònica (si la CPU compta amb un mòdem intern).

Com podeu veure, alguns dels ports tenen un color característic, justament per evitar errors a l'hora de connectar els perifèrics.
Alguns d'aquests ports no permeten molts dubtes sobre la seva utilitat, així és evident que els ports PS/2 del teclat (2)  i del ratolí (3) només permeten connectar un teclat o un ratolí (respectivament). El port del monitor (8), només permet connectar un monitor (o un projector), i les connexions de so (9) connectarien un micròfon (connexió rosa), uns altaveus o auriculars (connexió verda) o un dispositiu de reproducció de so (mp3, reproductor de CD..., connexió blava). De la mateixa forma, el port de xarxa (10), connecta ordinadors entre sí (amb o sense un router), i el port de connexió telefònica (11) connecta exclusivament el mòdem intern amb la roseta de connexió telefònica.

La resta de ports cal que els estudiem més a fons, ja que admeten diferents tipus de perifèrics. Veiem-los amb més deteniment:

Port sèrie (6): també anomenat RS232. La transferència de dades es produeix bit a bit. És, per tant, un port "lent". Actualment en desús, serveix per connectar teclats, ratolins o joysticks.

Port paral·lel (7): La transferència de dades es produeix byte a byte. És més ràpid que el port sèrie, per això s'utilitzava per connectar perifèrics que introduïen o rebien més dades de l'ordinador, com les impressores o escànners. Actualment en desús.

Port Firewire (5): És actualment el port que transfereix dades més ràpidament. Per això s'utilitza sobretot per connectar càmeres de vídeo o unitats d'emmagatzematge externes (discos durs o lectors de CD/DVD/BRD externs).

Port USB (4 i 12): Sens dubte, és el port més utilitzat actualment, i permet connectar tot tipus de perifèrics (impressores, càmeres, escànners, dispositius d'emmagatzematge externs, teclats, ratolins, etc...). tot i no ser tan ràpid com el Firewire, la seva velocitat és millor que els ports sèrie o paral·lel. És per això que és el més nombrós en un ordinador actual (fins i tot amb alguns col·locats en la part anterior de la CPU, per fer més fàcil la connexió-desconnexió de perifèrics).


ELS PORTS "INVISIBLES"

images
Encara ens queden per veure un port que no es veu a simple vista, i això és degut a que és "sense fils". és a dir, transmet la informació per ones de ràdio enlloc de cables:
Bluetooth: Serveix per connectar diferents perifèrics (ratolins, teclats, smartphones, reproductors mp3/mp4) amb la CPU, sense haver d'utilitzar cables.